strategie vs. tactiek

Het meest bekende en invloedrijkste werk van Certeau is de “The Practice of Everyday Life”.Volgens Certeau is het dagelijkse leven verschillend van andere praktijken van dagelijks bestaan omdat het herhaald en onbewust is. De studie van Certeau is, noch een studie van populaire cultuur, noch is het de studie van dagelijkse weerstanden tegen systemen van macht. In plaats daarvan, probeert Certeau uit een te zetten hoe individuen onbewust alles navigeren van stratenplannen tot aan literaire teksten.
Het invloedrijkste aspect is in het onderscheid van Certeau tussen de concepten strategie en tactiek. De „strategieën“ verbindt hij met instellingen en structuren van macht, terwijl de „tactiek“ door individuen wordt gebruikt om ruimte te maken in de omgevingen die door strategieën worden bepaald. Hij beschrijft de stad als een concept, neergezet door strategisch ingrijpen van de regering, bedrijven en andere instituties, die bijvoorbeeld kaarten produceren die de stad neerzetten als een uniform geheel, zoals men een stad bekijkt van boven af. De wandelaar op straatniveau, daarentegen beweegt zich op een tactische wijze, en die wordt nooit volledig bepaald door de plannen van de instituten, hij kort stukken af, meandert zonder doel, ondanks het utilitaire grid van de stad. Dit illustreert concreet de bewering van Certeau dat het dagelijkse leven werkt door een proces van innemen van het grondgebied van anderen, opnieuw de regels en de producten combinerend die al op een bepaalde manier in cultuur bestaan, op een manier dat die wordt beïnvloed, maar nooit geheel wordt bepaald, door die regels en producten.

No Comments

Leave a Reply