Lutyens II

Lutyens by Aymeric Fouquez

 

 

Lutyens by Aymeric Fouquez

Sir Edwin Lutyens ontwierp 140 graven voor een deel van de Engelse slachtoffers gevallen in de Eerste Wereldoorlog. Mede geinspireerd door het mooie boek “Cemetries of the Great war by Sir Edwin Lutyens” geschreven door Jeroen Geurst; ben ik in november ook naar Belgie en Noord Frankrijk getrokken. Iets wat ik iedereen kan aanraden. In de in mist gedrenkte belgische landschappen vormen de perfekt bijgehouden ‘parkjes’ een fantastisch contrast met het ruige boerenlandschap, de bossen en de bric a brac van de dorpjes daar.  Een stedelijk parkje naast de akker.

De ontwerpen zijn monumentaal zonder star of dogmatisch te zijn. Lutyens speelt een spel met de compositie van de elementen en het landschap. Voor Lutyens moest de begraafplaats een kerk zijn met de bomen als zuilen en de hemel als de koepel. Variërend op hetzelfde thema bestaat elk ontwerp uit dezelfde basiselementen, maar door hun rangschikking, landschappelijke plaatsing en grootte zijn ze allemaal verschillend.

Dit boek laat zien dat architecten vaker een boek moeten schrijven. De ontwerpprincipes wordt helder in de schema’s en de tekst weergegeven. Meer ontwerp, minder kunsthistorische bla.

No Comments

Leave a Reply